Leverontsteking door het hepatitis C virus

Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in sommige gevallen kan leiden tot leverbeschadiging (fibrose) en leverziekte (levercirrose). De lever werkt als een filter die het bloed zuivert. Om te begrijpen welke invloed hepatitis C op je gezondheid kan hebben, is het handig om iets meer te weten over de werking van de lever.

Werking van de lever

De lever is het grootste, inwendige orgaan van het menselijk lichaam en werkt als een filter die, in samenwerking met andere organen, ervoor zorgt dat je gezond kunt blijven.

De lever produceert stoffen die van essentieel belang zijn in het lichaam, zoals vetten en eiwitten, speelt een grote rol bij de energiehuishouding en maakt giftige stoffen onschadelijk. De lever is in staat om zichzelf te herstellen.

Als een deel van het orgaan wordt verwijderd, groeit het resterende deel weer aan. Mits de lever niet teveel beschadigd is en nog groot genoeg is. Bij een slecht werkende lever worden schadelijke stoffen in het bloed minder goed afgebroken en worden er minder noodzakelijke stoffen aangemaakt en opgeslagen.

Last van de lever
De lever zit aan de rechterkant van de buik, achter de onderste ribben en heeft bij volwassenen ongeveer de grootte van een voetbal. Bij hepatitis C kan het zo zijn dat je in (de buurt van) de lever pijn ervaart of last hebt van de lever of vervelend gevoel in de buik. Pijn en onduidelijke klachten op de plek van of in de buurt van de lever zijn onderdeel van de symptomen van hepatitis C.

Het hepatitis C virus

Hepatitis C (HCV) wordt veroorzaakt door het hepatitis C virus, een virus waarvan het erfelijke materiaal bestaat uit RNA. Dit is een ander virus dan bij hepatitis A en B in het lichaam aanwezig is. Het hepatitis C virus kan naast het veroorzaken van leverbeschadiging ook andere organen aantasten. Dit zorgt voor zogenoemde extra-hepatische verschijnselen. Sinds 1989 is hepatitis C bekend en sinds 1992 wordt in Nederland bloed dat wordt gegeven voor een bloedtransfusie onderzocht op de aanwezigheid van het hepatitis C virus.

Ontlasten van de lever

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de lever zoveel mogelijk te ontlasten bij een infectie en de genezing te bevorderen. Bij een leverontsteking is alcohol drinken niet verstandig. Het is aan te raden om een gezonde levensstijl aan te nemen met voldoende beweging. Tips om je lever te helpen:

Voorleesvideo