PatiŽntenverenigingen & lotgenotencontact

Voor veel vragen en meer informatie kun je terecht bij je arts en verpleegkundige in het ziekenhuis. Je staat er niet alleen voor. Met de arts en verpleegkundige kun je jouw problemen en klachten bespreken. Soms krijg je een verwijzing naar een andere zorgverlener.

Met vrienden of een hulpverlener praten, kan je helpen. Veel mensen vinden het ook prettig om met iemand te praten die in dezelfde situatie zit. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is de belangenorganisatie voor mensen die te maken hebben met hepatitis C. De vereniging biedt informatie en steun aan mensen met leverziekten. Ook partners, familie en vrienden kunnen er steun vinden.

Informatie en steun voor mensen met hepatitis C in combinatie met HIV is te vinden bij HIV Vereniging Nederland. Bij de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatienten wordt specifieke informatie gegeven over het omgaan met hepatitis C naast de erfelijke aandoening hemofilie.

Hulp van een buddy

Als je je ziek en/of eenzaam voelt, kan het fijn zijn als je extra aandacht krijgt van een buddy. Een buddy is een vrijwilliger die jou, na een geslaagde kennismaking, gedurende een jaar wekelijks opzoekt. De buddy biedt een luisterend oor, is betrokken en geeft tijd en aandacht aan het alledaagse en het bijzondere in jouw leven. Er kan ook gekeken worden naar mogelijkheden om jouw sociale netwerk te vergroten en/of te versterken. In veel steden, zoals Den Haag is er een buddynetwerk waar je je kunt aanmelden.

Voorleesvideo