Diagnose hepatitis C

De diagnose hepatitis C kan een flinke schok zijn en brengt soms zorgen met zich mee. Iedereen reageert hier anders op. Sommige mensen worden boos, anderen zijn verward of verbijsterd. Dit zijn begrijpelijke reacties. Een positieve houding kan helpen: kijken wat de mogelijkheden zijn om ermee om te gaan. Behandeling bij hepatitis C is goed mogelijk.

Praten over hepatitis C

Omgaan met de emotionele kant van de diagnose hepatitis C kan net zo lastig zijn als omgaan met de lichamelijk gevolgen. Voor sommige mensen die net de diagnose hebben gekregen, is het belangrijk dat ze steun zoeken. Dat kan door:

  • Je arts of verpleegkundige vragen om meer informatie over hepatitis C
  • Met iemand praten die de ziekte heeft gehad: wat zijn de ervaringen en hoe is die persoon met de leveraandoening omgegaan?
  • Praten met een maatschappelijk werker of psycholoog
  • Lid worden van een patiëntenvereniging.

Open zijn over de diagnose
Het duurt vaak even om te beseffen wat de diagnose met je doet. Sommige mensen doen het liefst alsof er niets aan de hand is, terwijl anderen juist de strijd aangaan. Een diagnose is heel persoonlijk. Of je erover wil praten of niet, is geheel aan jezelf.

Het is belangrijk om te weten dat hepatitis C niet iets is om je voor te schamen. Als je leverontsteking blijkt te hebben, kan dat moeilijk zijn. Het helpt om er positief in te staan. Er is een hindernis op je pad gekomen, maar het is niet onmogelijk om met de hindernis te leven. Er zijn allerlei manieren waarop je hulp kunt vragen aan je omgeving.

Voorleesvideo