bekijk alle artikelenGeelzucht, ziekte of symptoom?

26 January 2015

Bij geelzucht kan men op zoek gaan naar de symptomen van dit verschijnsel. Echter, geelzucht (icterus) is geen ziekte maar juist een symptoom van bepaalde leveraandoeningen, zoals hepatitis. Het verschijnsel kan vaker optreden bij hepatitis A, maar valt ook onder de hepatitis C symptomen. Maar wat is geelzucht dan precies en wat is exact de oorzaak?

Wat is geelzucht?

Geelzucht of icterus is dus geen ziekte, maar een verschijnsel bij verschillende leveraandoeningen. Bij geelzucht is er sprake van een gele huid en gele ogen. Het symptoom geelzucht is niet besmettelijk maar de virale leverontsteking waardoor de klacht zich voordoet kan dit wel zijn. Vroeger werd hepatitis A ook wel geelzucht genoemd, omdat het vergelen van de huid en het oogwit in veel gevallen op deze leverinfectie duidt.

Andere symptomen bij geelzucht
Naast vergeling van het oogwit en een gelige huidskleur kan geelzucht ook gepaard gaan met jeuk, kleurloze ontlasting en donkere urine. Welke klachten er gepaard gaan met geelzucht is afhankelijk van de oorzaak van het verschijnsel.

De oorzaak
Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte van de afvalstof bilirubine in het bloed. Bilirubine ontstaat als de rode bloedkleurstof (hemoglobine) afbreekt uit de rode bloedcellen. Een gezonde lever neemt de afvalstof op uit het bloed en vormt de stof om tot galkleurstof. De omgevormde stof wordt via de galblaas en de dunne darm afgevoerd en verlaat via de ontlasting het lichaam. Als de lever ernstig beschadigd is kan de lever minder goed bilirubine opnemen en omvormen. De afvalstoffen hopen daardoor op in het bloed. Door de intens gele kleur van de stof bilirubine wordt het oogwit geel en krijgt men een gele huidskleur.

Kan geelzucht behandeld worden?
De behandeling van geelzucht hangt af van de leverontsteking of -aandoening die gepaard gaat met de klacht(en). Geelzucht kan ook opspelen bij enkele leveraandoeningen waarbij er geen behandeling nodig of mogelijk is. Zo gaat hepatitis A vanzelf over. Hier is geen behandeling voor mogelijk. Echter, men kan zich wel laten inenten tegen de infectie. Bij hepatitis C is er wel behandeling mogelijk om het virus aan te pakken.

Geelzucht & hepatitis C

Eén van de aan geelzucht gerelateerde ziekten is hepatitis C. In het begin van deze leverontsteking merken de meeste mensen bijna niets en heeft men weinig tot geen last van klachten. Vaak komen de symptomen bij hepatitis C pas later voor. Men krijgt vooral last van vermoeidheid, maar ook geelzucht kan bij hepatitis C optreden al komt het relatief weinig voor.

Heb jij geelzucht en denk je dat je mogelijk hepatitis C hebt? Ga dan naar je (huis)arts en laat je testen!

Voorleesvideo