bekijk alle artikelenDe rol van alcohol bij hepatitis C

22 September 2015

Tegenwoordig hebben we veel kennis over de werking van het lichaam en het effect dat alcohol hierop heeft. Na het drinken van een glaasje voel je je vaak ontspannen, maar tegelijkertijd moet jouw lever hard aan de slag omdat de alcohol niet in het lichaam kan worden opgeslagen. Wat is het advies bij het drinken van alcohol als je hepatitis C hebt?

Alcohol en de lever in het algemeen

De lever zorgt ervoor dat ongeveer 95 procent van de alcohol die in het lichaam terecht komt, wordt afgebroken. De overige vijf procent verlaat via urine, adem en zweet het lichaam. Om één glas alcohol (een 'standaardglas' bevat zo'n tien gram pure alcohol) af te breken, is de lever ongeveer één tot anderhalf uur bezig.

Bij een teveel aan alcohol moet de lever te hard werken om alle schadelijke stoffen die zich in de alcohol bevinden, af te breken. Voor de verbeelding: als je zeven glazen alcohol op één avond drinkt, heeft de lever zeven tot elf uur nodig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Bij dit afbraakproces komen giftige stoffen vrij die de lever kunnen beschadigen en op den duur kunnen leiden tot leverziekten.

Het effect van alcohol op hepatitis C

Hepatitis C is een virale vorm van hepatitis. Besmetting met hepatitis C vindt plaats via bloed-bloed-contact met iemand die het virus draagt. Langdurige ontsteking leidt altijd tot littekenvorming, ook wel fibrose genoemd. Uiteindelijk leidt dit tot cirrose.Alcoholgebruik bij hepatitis C kan het ontstaan van levercirrose bevorderen.

Advies bij hepatitis C

Om de lever te ontlasten en het herstel van hepatitis C te bevorderen, raden artsen aan om te stoppen met het drinken van alcohol tijdens de ziekte. Ook als het virus zichzelf in de acute fase van de leverontsteking uit het lichaam heeft opgeruimd (dit gebeurt in 15 tot 25 procent van de gevallen), is het verstandig om in de eerste maanden na de infectie geen alcohol te drinken.

Naast het niet drinken van alcohol is het ook belangrijk om voldoende te bewegen en goed op je voeding te letten. Op de pagina 'Wat gebeurt er met de lever' vind je meer adviezen om de lever zoveel mogelijk te ontlasten.

Voorleesvideo