bekijk alle artikelen10 tips voor familie, vrienden en andere betrokkenen om een hepatitis C patiŽnt te steunen

23 July 2015

Hepatitis C is een leverziekte die niet alleen de patiënt aangaat, maar ook invloed heeft op het leven van familieleden, vrienden en andere betrokkenen. Het is belangrijk om er voor jouw partner, familielid of vriend te zijn, maar het is ook belangrijk dat je jezelf hierbij niet uit het oog verliest en steun voor je zelf zoekt als dat nodig is. Je kunt er pas echt goed voor de patiënt zijn als je zelf goed in je vel zit. Deze tips bieden hulp bij het steun bieden en/of zorgen voor iemand met hepatitis C.

  • Verdiep je in het onderwerp – Lees je in over hepatitis C. Zoek naar informatie over het onderwerp en blijf op de hoogte door de nieuwsberichten van de patiëntenvereniging te lezen.
  • Organiseer – Houd een dagboek bij en maak een lijst van alle dingen die je als betrokkene doet. Bekijk welke behoeften van de patiënt je kunt vervullen en waar je extra hulp bij nodig hebt. Vraag vrienden, familie, buren en andere betrokkenen om hulp als dit nodig is.
  • Zorg goed voor jezelf – Je kunt pas echt goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Neem naast het verzorgen en helpen van de patiënt ook genoeg tijd voor jezelf. Ga er op uit, besteed tijd aan je hobby of doe iets wat je relaxt. Wees niet te hard voor jezelf.
  • Blijf positief – Focus op de positieve aspecten in de relatie en communiceer goed met elkaar om een fijne sfeer te behouden.
  • Maak een dagelijks schema – Probeer een dagelijks routine te ontwikkelen en op te volgen. Zorg voor een passend ritme voor jezelf en de patiënt.
  • Praat erover – Het is logisch dat ook jij graag je hart wilt luchten bij iemand. Krop gevoelens of problemen niet op en praat over de situatie met anderen. Dit kan verlichtend werken.
  • Neem pauzes – Zorg dat je zo nu en dan een pauze inlast. Vraag om hulp voor een paar uur of een paar dagen en doe iets leuks voor jezelf.
  • Telefoonnummers – Houd een lijst bij de hand van belangrijke telefoonnummers, zoals de huisarts, de patiëntenvereniging of andere betrokkenen die hulp kunnen bieden.
  • Wees eerlijk tegen jezelf – Als je je ergens niet gemakkelijk/fijn bij voelt of ergens onzeker over bent, vraag hulp!
  • Deel je verhaal – Naast het feit dat het fijn is om je verhaal kwijt te kunnen, kan jouw verhaal ook perspectief bieden voor andere betrokkenen. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging biedt verschillende mogelijkheden om je verhaal te delen.

Waar kan ik als betrokkene hulp krijgen?

Als je te horen krijgt dat iemand in jouw nabije omgeving hepatitis C heeft, kan je hierdoor van slag raken. Om het nieuws te verwerken of steun te vinden bij hoe je zaken aan kunt pakken of gewoon eens je verhaal te kunnen delen, zijn er verschillende mogelijkheden en plekken waar je terecht kunt.

Hulpverleners
Na de diagnose kunnen zowel jij als de patiënt geschokt zijn. Op zo'n moment kan het fijn zijn om met een hulpverlener in contact te komen. Als je behoefte hebt aan emotionele steun, doe je er goed aan om mee te gaan naar de specialist en/of verpleegkundige. Hij of zij kan je/jullie helpen en indien de behoefte er is doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.

Praat met andere betrokkenen
Via een patiëntenvereniging kun je gemakkelijk in contact komen met andere mensen die in dezelfde situatie verkeren om bijvoorbeeld ervaringen en tips uit te wisselen. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging biedt meer informatie en steun aan patiënten en betrokkenen.

Hulp via internet
Op internet zijn veel websites te vinden waar je informatie kunt vinden over chronische leveraandoeningen of om met iemand in contact te komen die veel verstand heeft over alle aspecten van leverziektes. Naast de website van de NLV biedt de ELPA (European Liver Patients Association) leverpatiënten en hun naasten meer informatie over hepatitis en de mogelijkheid tot lotgenotencontact.

Voorleesvideo